Sterilizarea la pisici- întrebări și răspunsuri

Principalul subiect zilele astea în cabinetele veterinare – sterilizarea la pisici. Că doar e început de martie și suntem în plin sezon de zambile, ghiocei și ….pisoi în călduri. Primăvara parcă toată lumea se îndrăgostește mai ușor, mai cu spor.

Știai că pisicile încep să intre în călduri pe la 4-5 luni. Precoce, nu? Pot avea și 3 rânduri de puiuți pe an. Într-un singur an, o pisică necastrată poate aduce pe lume 12-18 pisoi. Imaginează-ți ce se întâmplă cu toate aceste sufletele care vin pe lume. Majoritatea nu își vor găsi niciodată o casă.

Unii proprietari nu vor să își sterilizeze pisicile pentru că se tem. Au întrebări, dar nu prea au răspunsuri. Acest articol este despre acele întrebări.

1.Nu se zice că ar trebui să facă pui o dată înainte să îi iau această șansă?

Ar putea, dar există case pentru acesți puiuți? Sunt atât de mulți deja. Pe străzi, prin adăposturi…

Și nu, din punct de vedere fiziologic, nu se întâmplă absolut nimic dacă le sterilizăm fără să fi facut pui.

Sterilizarea la pisici, fie ele femele sau masculi, înseamnă o formă de protecție impotriva:

  • Piometrului (o infecție severă a uterului – urgență medicală)
  • Cancerului mamar (care la pisici este 90% malign)
  • Leucemiei Infecțioase Feline, Imunodeficienței Infecțioase Feline
  • Răni, accidente de mașină, mușcături de câine

2.Dar e atât de scump să le operezi!

Știu. Însă există campanii de sterilizare gratuite, in toata țara. Trebuie să căutăm și să ne înscriem din timp.

Intră pe Facebook și caută Sterilizări gratuite. Vei găsi cel puțin 3 grupuri dedicate. Uite, am găsit și eu unul: Apasă aici!

Si nu uita! Pe termen lung, economisești sterilizându-ți pisica.

3.Nu-i așa că se îngrașă dupa operație?

Nu, nu-i așa.

Decât dacă noi continuăm să le hrănim cum o făceam înainte. Rațiile ar trebui reduse cu 30%. Iar mâncarea ar trebui să fie cea recomandată de medicul vostru veterinar.

Pisicile care stau in casă au nevoie de provocări. Etajere, balcoane amenanjate, jucării suspendate. Ca să nu ajungă să mănânce din plictiseală.

4.Pot să o sterilizez dacă a rămas gestantă sau dacă e în călduri?

Da. Ideal ar fi sterilizarea la pisici să fie făcută înainte ca ele să rămână gestante sau să intre în călduri. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Vorbește cu medicul vostru veterinar și decideți împreună cum e mai bine.

5.O să mai fugă de acasă dacă îl castrez?

Sinceră să fiu, s-ar putea să da. Mai ales dacă a prins deja gustul pribegiei. Insă dorința lui de a explora prin vecini va fi in mod cert mai mică. După sterilizare, vor fi mai familiști.

6.Îmi promiți măcar că nu mai urinează în casă?

Nu.. îmi pare rău, nici asta nu pot să îți promit. După castrare, ar trebui să se liniștească. Și cei mai mulți o fac. Dar rămân mereu acei pisoi care își aduc aminte că au făcut-o. Unii o vor face pe viitor.

Urina va avea însă cu totul alt miros. Dacă motănelul tău castrat încă marchează , s-ar putea să îl deranjeze ceva. S-ar putea să fie vorba și de o problemă de sănătate. Știu cât de neplăcut e. Mergi cu el la veterinarul tău. În ambele cazuri, te poate ajuta.

7.Bine, bine. Pe la ce vârsta ar trebui să te gândești la sterilizare?

La nivel mondial, se promovează foarte mult sterilizarea începând cu 4-5 luni. Se dorește controlul populației de pisici care nu au stăpân.

Sterilizându-i înainte de a ajunge la maturitate sexuală, nu se mai nasc puii de care nimeni nu are grijă.

Ceea ce este un lucru foarte bun! În adăposturile din Statele Unite și nu numai, este practică curentă. Studiile spun că nu există nici o diferență între animaluțele sterilizate precoce și cele care nu sunt sterilizate devreme. Protocoalele anestezice permit sterilizarea animalutelor foarte mici ca vârstă și greutate.

Există o categorie de medici veterinari care recomandă sterilizarea la pisici după ce au atins maturitatea sexuală. Și eu sunt de părere că ar fi bine așa. Hormonii sexuali sunt foarte importanți pentru organism. Au rol în dezvoltarea mentală, osoasă și nu numai.

Daca pisoiul nostru nu marchează în casă și nu fuge de acasă, putem aștepta până la un an. In caz contrar, decât să fie implicat într-un accident rutier, mai bine îl castrăm. Trebuie să ne asigurăm că respectăm cu strictețe recomandările medicului.

8. Și ar mai fi o ultimă întrebare! De ce se spune că pisoii fac afecțiuni urinare după ce sunt sterilizați?

Pentru ca mulți dintre ei nu sunt tratați corespunzător post operator. Există o medicație, pe care medicul tău o va prescrie. E foarte importantă. Asigură-te că i-o dai. De asemenea, recomandările pe care le primești in legatură cu mâncarea sunt sfinte.

Alege cu grijă vârsta la care îți sterilizezi pisoiul. Vorbește cu medicul tău și ia în calcul toți factorii.

In final:

Sper că am reușit să răspund la o parte din întrebările pe care le ai in legătură cu sterilizarea la pisici. Dacă vrei să mă mai întrebi ceva, lasă-mi un comentariu. Mă găsești și pe Facebook sau pe Instagram.

Îți multumesc pentru timpul tău și pentru că te interesează cum să îi oferi animăluțului tău cea mai bună viață.

Leave a Comment