Câinii simt cancerul

Stiai că unii dintre câini simt cancerul? Este una dintre descoperirile acestui an care ne bucură si ne dă speranțe. Aceste animăluțe au o groază de superputeri! Mie mi se par niște ființe extraordinare. Dar există oameni care le datorează, pe propriu, viața. Câinii ne apară, ne iubesc, au grija de sufletul și corpul nostru in feluri in care nici măcar noi nu reușim câteodată.

Atentie! Urmeaza date tehnice!

Noi ne bazăm pe vâz ca simț principal. Câinii se bazează pe miros. Cortexul oflactiv canin este de 40 de ori mai mare decat al oamenilor. In plus, bulbul olfactiv are un număr impresionant de mare de receptori sensibili la miros, cam intre 125 si 220 de milioane si este de cel puțin o sută de mii de ori mai reactiv decât al oamenilor.

Ok. Câinii au un simț oflactiv extrem de bine dezvoltat. Dar de ce ar putea ei să detecteze pacienții oncologici pe baza lui?

Cum simt câinii cancerul?

Celulele oncologice elibează in mediu un alt fel de reziduu metabolic decât celulele sănătoase. Diferența intre felurile in care miros aceste reziduri este atât de mare incât poate fi percepută de câini chiar și in stagiile de inceput ale bolii.

Pacienții care suferă de afecțiuni oncologice expiră compuși organici volatili diferiți. Simțul oflactiv al câinilor poate să ii detecteze. Pentru pacienții care suferă de forme de cancer pulmonar, aceasta este o veste nemaipomenită. Trebuie sa continuăm să studiem acești compuși volatili.

Thorsten Walles- profesor la universitatea Magdeburg , departamentul de Chirurgie Toracica

Câinii simt cancerul pentru ca indentifica particule chimice in o proporție de o parte per million. Unele studii au arătat că blănoșii pot să izoleze melanomul doar prin mirosirea leziunilor. Un caz publicat in BMJ Case Reports descrie un caz de melanom identificat după ce pacientul in vârstă de 75 de ani s-a prezentat la doctor deoarece câinele lui il lingea insistent pe o rană din spatele urechii. Alți cercetatori au demostrat deja capacitatea câinilor de a detecta cancerul prostatic doar prin adulmecarea urinii pacientului. Câinii pot să identifice prezența celulelor canceroase si in respirația oamenilor. Ei au reusit sa indentifice și facă diferența intre cancerul ovarian, endometrian, de intestin gros,  cancerul pulmonar, prostatic, cutanat si de vezica urinara.

Vom investi oare in câini sau in tehnologii asemanatoare nasului canin?

Ce este mai util? Ce este mai etic? Să antrenam câini sau să ii studiem și să incercam să recreăm nasul canin in laborator? Cromatografe de gaze vor putea face ceea ce fac câinii. In momentul actual, tehnologia a evoluat indeajuns de mult incât pentru unele tipuri de cancer, diagnosticul e simplu. Este suficient sa sufli in o fiola specială.

A Labrador retriever checks a scent carousel for prostate cancer.
La centrul de Caini pentru Detectie Medicala din Anglia, un labrador alege intre probele oflactive dintr-un carusel mecanizat. Toate se intampla in cadrul unui studiu pentru detectia cancerului de prostata. Goodavage/ Doctor Dogs
Dacă v-a placut subiectul, va mai las aici câteva publicații:
Ași in depistarea cancerului pulmonar

Un grup de câini ( un ciobanesc Australian, doi ciobanești germani si un Labrador) au identificat corect cancerul pulmonar in 71 de cazuri din 100. Ei au exclus de asemenea posibilitatea cancerului in 372 de cazuri din 400 de probe care se știau a fi de la pacienți care nu suferă de cancer. Aceasta este o rată foarte mică de rezultate fals positive- 7%. Câinii chiar simt cancerul, iar acest studiu este o reusită atât pentru ei, cât si pentru oamenii implicați in acest efort. Studiul a fost publicat in European Respiratory Journal.

Specializați și pe cancer prostatic

In Milano, un grup de cercetători a colectat probe de urină de la 200 de bărbați cu cancer prostatic și de la 230 de bărbați sănătoși. Cei care sufereau de cancer prostatic aveau tipuri diferite de afecțiuni, unii cu risc mare, alții cu risc mai mic. Subiecții care nu sufereau de cancer prostatic, aveau alte tipuri de afecțiuni, inclusiv alte tipuri de cancer. Câinii folositi in studiu au avut o rata de succes de 98%. Ei au identificat corect cancerul prostatic si au reusit să facă distincție intre afecțiuni. Rezultatele lor au fost comunicate la intalnirea anuală a Asociației Urologice Americane.

Câinii simt cancerul intestinal mai bine decât o fac anumite analize.

Conform S. News and World Report, un labrador negru pe nume Marine a putut detecta cu acuratete de 97%  cancerul in un studiu cu 200 de oameni diagnosticati in prealabil. Acest super cățel a fost cu 25% mai bun decât testarea pentru sânge ocult din scaunul oamenilor investigați. A fost capabil să detecteze forme incipiente ale afecțiunii și malignități avansate.

Indentificarea corectă a melanomului i -a facut faimoși

Dr Armand Cognetta din Tallahassee, expert in melanom, a vrut să vadă dacă ai noștrii căței pot detecta cancerul si a cerut ajutorul unui antrenor de câini. Pe câinele ales pentru acest studiu il chema George si el a reusit sa identifice corect cancerul in 99% din timp. De asemenea, tot in cadrul acestui studiu, s-a demonstrat că George putea să facă diferența intre leziuni benigne și leziuni maligne.

Câinii noștrii chiar sunt niste super eroi! Merită tot binele pe care li-l putem da!

1 Comment

  • carmen
    Posted December 18, 2019 5:28 pm 0Likes

    interesant si instructiv. Am lecturat cu placere informatiile.
    Mult succes!!!

Leave a Comment