Pisica ta salivează prea mult?

Săptămâna asta mi s-a întamplat ceva interesant. Am primit de prea multe ori aceeași întrebare. ” De ce salivează pisica mea?”. M-a impresionat frecvența întrebării. Și că de fiecare dată, răspunsul era diferit. Hai sa vedem despre ce e vorba!

Câteodată e normal

Unele pisici salivează atunci când torc sau ” fac cozonaci”. O fac pentru că sunt foarte relaxate. Unii pisoi salivează atunci când dorm, pentru că nu mai au control asupra mandibulei și saliva li se scurge in voia ei. E ca punctul ala mic de salivă care, poate, apare pe pernă unora atunci când dorm. Nu vorbesc de perna ta. Ție sigur nu ți se întâmplă.

De ce salivează atunci când torc și sunt relaxați? Pe de-o parte din cauze hormonale, pe de-o parte pentru că e un reflex. Un reflex de când erau ei mici, cu mămica lor. Relaxarea cea mai mare era să fie alăptați. Când sugeau, saliva avea și ea rolul ei.

Pisicile salivează mai mult și din cauza stresului. De vină sunt anumiți hormoni. Dacă aveți invitați sau sunteți la plimbare cu mașina, atunci e ok. Cu condiția să nu dureze mult. Dacă se întâmplă des, mergi cu ea la doctor. Pentru că dacă te întrebi de ce salivează pisica mea, căteodată poți să ai motive reale de îngrijorare.

Când e anormal?

Când nu găsești nici o legătură între prea multă salivă și o mâncare gustoasă, relaxare sau o sursă de stres trecătoare.

Unele pisici salivează mult pentru că suferă. Pisicile au nevoie de cel puțin un consult medical anual. Dacă apare vreo problemă între vizitele la veterinar, fii precaut și mergi cu ea. Nu aștepta.

Câinii si pisoii, de fapt, majoritatea animalelor de companie, nu știu să se plângă așa cum o facem noi. Ca oamenii, numai oamenii sunt. Câteodată mă minunez când descopăr ce probleme au unii pacienți. Și când imi dau seama de cât timp le au!

Dar să o luăm pe rând:

Afecțiuni ale dinților sau ale gurii

Cam 85% dintre pisoii peste 3 ani au un nivel mai mare sau mai mic de probleme dentare. De ce? Apasă pe linkul de mai sus. Fii atent cum mănânca pisica ta. Pare că o doare? Ține capul intr-o parte? Refuză alimentele dure? S-ar putea să aveți probleme.

Ulcere bucale, răni ale mucoasei, infecții virale, tumori! orale, fracturi ale dinților, gingivite minore, moderate sau severe, toate pot să-i facă să saliveze mai des.

Veterinarul iți va consulta pisica. Este posibil să aibă nevoie de analize suplimentare ca să își dea seama cum să o ajute. De asemenea, este posibil să fie nevoie de anestezie ca să o ajute. Nu aștepta prea mult dacă simți că e o problemă. Când salivează prea tare, poate fi un semnal serios de alarmă.

Parcă e și mai amețită..

Da! Câteodată cele 2 lucruri au legătură. Mai ales dacă a și vărsat recent. Pisicile care par dezorientate, triste și care mai și varsă, pot să o facă din foarte multe motive.

Probleme renale! O categorie de boli care nu prea lasă supraviețuitori. Boli care provoacă enorm de multă suferință. Chiar și atunci când există toată bunăvoința și priceperea din lume. Chiar și cu toți banii de pe Pămănt. Pisicile salivează mai mult și când au probleme hepatice, gastro intestinale și nu numai.

Mergi cu ea la veterinar. Este posibil să iți recomande analize care să arate cum funcționează organele corpului, cum reacționează corpul la suferința ei și o analiză de urină. Vă vor ajuta să stiți exact care este problema.

De ce saliveaza pisica mea?

Alte cauze mai des întâlnite

  • Pisoii sunt super curioși! Și de asta ii iubim. Unii rod cabluri electice, precum cățeii. Se întâmplă rar, dar atunci când o fac, apar răni. Și consecutiv, mai multă salivă.
  • Unii găsesc elastice de păr sau bucăți de sfoară. Apoi produc mai multă salivă. Pentru noi, cuvintele CORP STRĂIN LINIAR sunt un fel de RED ALERT! Elasticele, sfoara, panglicile, bucățile de sârmă sunt super periculoase! Mergi imediat cu ei la vet!
  • Pisoilor le plac unele flori. Crinii, de exemplu, sunt toxici.
  • Majoritatea detergenților sunt toxici.
  • Degresanții sunt… ai ghicit! Toxici!
  • Hmm.. să mă mai gândesc… Produsele de deparazitare externă numai pentru câini sunt extrem de toxice pentru pisoi. Unul din primele semne este mai multă salivă. Dacă s-a întâmplat, cuvântul potrivit ar fi : Fugi! (la medic)
  • Înțepăturile de insecte, insolațiile sau anumite medicamente. Mă refer la cele ca doxiciclina sau deparazitantele interne, pentru pisoi. Dar medicul tău o să-ți spună asta înainte să i le dai.

Răspunsul la întrebarea: “De ce salivează pisica mea?” nu e simplu. În parte, pentru că pacienții noștrii nu vorbesc! Și, după cum vezi, e diferit pentru fiecare pacient. Am încercat să vorbesc despre cele mai întâlnite cauze. Dacă simți că ceva nu e in regulă cu pisoiul tău, mergi la medic, te rog.

Iți mulțumesc tare mult pentru timpul tău! Și eu și pisoiul tău!

Leave a Comment