Jumătate de miliard de animale dispărute

Ce s-a intâmplat?

În Australia, focurile au început în septembrie și au devenit mai puternice in ultima săptămână. Peste 20 de oameni și-au pierdut viața, și cel puțin 1400 de case au ars. Numărul de animale dispărute este enorm. Temperaturile au fost constant peste 40 de grade, iar vânturile puternice au favorizat apariția și râspândirea incendiilor.

Focurile sunt o problemă reala a erei noastre. Începând cu 1 iulie, aproape 4 milioane de hectare au ars in New South Wales, cel mai populat stat al Australiei. In California, in 2018, au ars 800 000 de hectare. Iar in pădurea amazoniană, in 2019, au ars 900 000 de hectare.

Nu este prima dată când apar incendii in Australia. Se intâmplă des, iar natura a evoluat ca să le facă față.

Există zone de vegetație care reușesc să facă față focului sau să ii reziste. Locurile unde focul nu ajunge în mod normal sunt sanctuare pentru animale. De acolo, ele pot repopula zona dupa ce pericolul a trecut. Dar ceea ce experimentăm noi acum este diferit. Focul arde tot în calea lui. Schimbarea climei va afecta tot ce cunoaștem.

Michael Clarke-Profesor de Zoologie la Universitatea La Trobe, Australia

Câte animale au dispărut?

Momentan, cifra animalelor dispărute a ajuns la 480.000.000 (milioane). Inseamnă jumătate de miliard. Când spun cifra asta, îmi vine să fac o pauză din orice fac. Jumătate de miliard de animale dispărute de pe planeta noastră. Iar majoritatea lor a murit in ultima săptămână.

Nu numai speciile foarte bine cunoscute dispar. Foarte multe specii de insecte sunt responsabile de polenizare si ciclu al nutrienților. Populațiile lor au suferit o mare pierdere. Deocamdată, nu este clar dacă aceste populații și ecosistemul lor iși vor mai reveni. De asemenea, foarte multe plante rare au dispărut complet.

Dieter Hockuli-Profesor asociat la Universitatea din Sidney
jumatate de miliard de animale disparute in incendiile din Australia

Cum știm că cifrele sunt corecte?

Aceste estimări provin de la Profesorul Chris Dickman, expert in biodiversitate, Universitatea Sidney.

Se estimează că pe fiecare hectar din Australia există 17.5 mamifere, 20.7 păsări și 129.5 reptile. Aceste numere, înmulțit cu suprafața care a ars, înseamnă aproape jumătate de miliard de animale dispărute.

Animalele mari, precum cangurii sau păsările Emu, vor putea să încerce să fugă din calea flăcărilor. Speciile mai puțin mobile, precum Koala, sunt mai expuse. Pădurile de eucalipt pe care le preferă “ursuleții” Koala ii expun la riscuri in plus. Frunzele de eucalipt conțin multe uleiuri și sunt extrem de inflamabile.

Foarte multe animale vor suferi din cauza pierderii habitatului și a lipsei resurselor. Multe animale supraviețuitoare trebuie să reusească să se ascundă și de prădătorii. Pisicile si câinii sălbatici sunt atrași de flăcări și de numărul mare de animale răpuse de foc sau rănite doar.

n cazul reptilelor, prognosticul este un pic mai favorabil. Majoritarea celor din Australia trăiesc in sol. Mediul lor este un excelent izolator termic. Reptilele care reușesc să se ingroape suficient de adânc in sol, au o șansă de supraviețuire.

În ultimele 6 săptămâni, am văzut foarte multe mame care iși abandonează puii. Acest lucru este straniu, din punct de vedere ecologic. Nu este clar ce se intâmplă. În unele zone, rata abandonurilor sau deceselor infanților a crescut cu 200 sau 300%.

Storm Standford- coordinator WIRES Flying Fox

Cum a reacționat lumea?

Australienii au încercat să ajute. În mod normal, statul nu incurajează hrănirea animalelor sălbatice. De data asta, foarte mulți oamenii au plecat in zonele afectate, cu apa si mancare la ei, să ajute.

Copii lui Steve Irwin sau Crocodile Dundee, asa cum il stim unii dintre noi, au tratat 90 000 de animale. Multe dintre ele au fost rănite in incendiile australiene,. Cel de-al 90 000-lea pacient al familiei Irwing a fost un norocos ornitoring.

Oameni fără pregătire medicaî veterinară au salvat pui de koala, canguri, wallabe și i-au dus la spitale veterinare. Unii și-au transformat casele în adăposturi sau stații de adăpare pentru animale. Piscinele lor adăpostesc acum canguri sau alte animale care vin să se răcorească. Mulți dintre ei incearcă să ajute la reducerea numărului de animale dispărute.

Cum poți tu ajuta?

  1. In primul rând, trimite un gând bun. E ceva ce putem face cu toții, e gratis și e puternic!
  2. Poți dona o sumă de bani, cât de mica, aici. Este un link care te va duce pe pagina asociatiei mondiale de conservare a Koala. Am donat si eu. Donează și tu si trimite-mi si mie diploma ta. O voi arăta la cât mai mulți oameni, ca să îi inspirăm si pe alții. Gândește-te că gestul tău poate să ajute niste lăbuțe arse de Koala.
  3. Wires este o asociație non profit de conservare a animalelor sălbatice. Ei au grijă de sute de animale sălbatice bolnave, atacate și orfane. Poți să afli mai multe despre ei aici.
  4. Spitalul Port Macqaurie Koala vrea să instaleze stații automate de adăpare pentru koala în zonele arse și pune la cale un program de înmulțire a exemplarelor rămase, ca să asigure supraviețuirea speciei. ÎI poți ajuta aici.

Adevărul e că asistam la una din marile tragedii ale timpurilor noastre.

Știm că lucruri rele se intâmplă mereu. Și destul de des și la noi in țară. Însă dezastrul australian este de proporții imense. Australia este singurul continent cu mamifere cu marsupiu, mamifere care depun ouă și mamifere cu placentă. Înainte de incendii, 1800 de specii de animale și plante din Australia erau pe punctul de a dispărea. Dupa ce incendiile se vor liniști, oare câte specii vor mai rămâne cu adevărat?

Ajută-i și tu, dacă poți. Trimite măcar un gând bun. E început de an. Haideți să fim cu toții un pic mai increzători și mai voluntari.

1 Comment

Comments are closed.