De ce mă mușcă pisica mea atunci când ies din duș?

Tocmai ce ai făcut un duș și te simți perfect. Ieși din duș și te duci să te pregătești, dar supriză! Pisica e pe urmele tale! Vrea să stea numai lângă tine, te linge și chiar te mușcă. Te întrebi perpelex: De ce mă mușcă propria mea pisică?

De fapt, există mai multe motive pentru care pisica ta este interesată de tine după ce ieși din duș.

Vrea să-ți dea o mână de ajutor

E un fel de dragoste!

Când pisicile iși fac toaleta, ele se ling și se mușcă usor. Atunci când vor să își exprime afecțiunea față de o altă pisică, se intâmplă același lucru. Chiar dacă tu nu ai blăniță, lor tot li se pare că iți faci toaleta. Prin urmare, pisoiul tău incearcă doar să te ajute. Nu contează că tu nu i-ai cerut nimic.

De ce ma musca pisica mea? In other words, why is my cat biting me?
For instance, de ce ma linge pisica mea? Most importantly, ce pot sa fac ca sa se opreasca?  Similarly, daca tu ai vreo idee, let me know
Hooman, e ceva diferit la tine, nu? Photo credit Ramiz Dedakovic

Iși marchează teritoriul

Când ai făcut duș, ai indepărtat toate mirosurile fine pe care pisica ta le lăsase pe tine mai devreme, atunci când ai mângâiat-o sau când ți-a lins mâna. Din punctul lor de vedere, așa ceva nu se face. Lumea intreagă trebuie să știe că tu ești omul ei, parte din familia ei și că nu ar trebui să existe concurenți la afecțiunea ta.

Dacă te întrebi ” De ce mă mușcă pisica mea?”, răspunsul este de fapt pentru că pisica ta se comportă cu tine cum s-ar comporta cu o altă pisică. Te vede tot ca pe o felină.. Una mai mare și cu mai puțin păr.

Așa că vino tu, omule, la aranjat. Trebuie să restabilim ordinea naturală a lumii. Când o să ieși afară pe stradă, vreau ca toate celelalte pisici să știe că deja există o felină in casa ta!

Tommy, the universal wise cat

Un pic de anxietate

Majoritatea pisoilor nu le place apa, deși unii sunt dubios de încântați de ea. Pentru pisoii noștri atasați și temători de apă, momentul când ieși din dus și încă nu ai apucat să te usuci e groaznic. Pentru unii dintre ei, apa este un stimul suficient de puternic încât instinctiv să încerce să te ciupească ușor.

For example, de ce ma musca pisica mea? However, sper ca asta nu te intrsiteaza si ca poti sa te concentrezi pe treaba ta. For example, imi place cum scrii.
Vreau ca toata lumea să stie că tu esti omul meu!
Photo credit Caleb Woods

Suprastimularea

Pisicile tind să muște atunci când sunt suprastimulate. Este un mecanism de apărare. Câteodată după o joacă mai energică sau din contră, când ceva le deranjează, răspunsul lor va fi să încerce să te “ciupească” un pic. Suprastimulare, anxietate..Raspunsul lor este același.

OK, dar ce se întâmplă când începe sa mă deranjeze?

Dacă tocmai ai iesit din duș și pisoiul tău te urmăreste prin casă, incercă să nu îl lași să intre în baie sau în camera in care te pregatești tu. E important să învețe că există locuri și momente care sunt doar pentru tine.

Dacă vă jucați și pisoiului tău i se modifică poziția urechilor, dacă începe să își onduleze agitat codița sau dacă iți arată gheruțele, oprește-te și lasă-i un pic de spațiu. Nu o să te mai atace. Când întrerupem brusc joaca, le transmitem un semnal puternic că ceva nu e in regulă. Treptat, vor invața că mușcăturile sunt egal cu ” stop joacă!”.

Și nu uita! Data viitoare când te întrebi ” De ce mă mușcă pisica mea? “, răspunsul poate fi oricare din scenariile de mai sus. Dacă te deranjează, încearcă să îndepărtezi orice stimul negativ pentru ea. Și fii consistent. Animaluțele sunt niște copilași cu blană. Cum ii creștem, așa ii avem.

1 Comment

  • Andreea Popa
    Posted February 14, 2020 10:09 pm 0Likes

    Este adevarat ca atunci cand faci ceva cu pasiune…nu ai cum sa dai gres. Desi am descoperit recent blogul, citesc cu mare drag articolele tale, chiar si atunci cand nu au legatura cu animalutul meu de companie. Iti multumim ca ne inveti lucrusoare noi si interesante.

Leave a Comment