Cum să nu le mai fie frică de veterinar?

1. Fii tu liniștit și increzător. Vor simți.

Ca să nu le mai fie frică de veterinar, cel mai important este ce simt ei la tine.

Fii tu calm, deschis și relaxat. Vorbește pe un ton blând și liniștit. Vorbeste-le ca unui copilaș care nu ințelege unde a ajuns, dar care va fi ajutat. Medicul tău veterinar seamănă mult cu un medic pediatru. Și are nevoie de ajutor din partea ta.

Știi că animalele simt câteodată mai bine ce e în sufletul nostru. Vor știi dacă ești emoționat sau agitat.

Dacă e aglomerat și ai pisicuță, retrage-te intr-un colț . Vorbește-i sau incearcă să te joci cu ea. Dacă ai cățel, incearcă să exersezi comenzile pe care le știe. Ține-l ocupat. Răsplătește-l de fiecare dată, dar fii atent ce recompense alegi.

2.Cușca de transport nu e numai pentru veterinar.

Nu vă supărati unii pe alții inainte să plecați de acasă.

De multe ori, problemele încep când pisicile văd cușca de transport. Ea poate insemna mai mult decât frică. E un loc excelent de ascuns recompense și jucării. Unor pisici le place să doarmă in ele. Sunt sigură că puteți să vă bucurați mai mult de investiția facută când ați cumpărat-o.

3.Mersul cu mașina. Unora le place la nebunie!

Unii câini se sperie groaznic când merg cu mașina. Asta pentru ca o fac decât atunci când merg la medic. Dar nu trebuie să fie așa… Ca să nu le mai fie frică de veterinar, plimbă-i mai des cu mașina. Le place mult!

Incearcă să asociezi zona in care e veterinarul tau și cu ceva plăcut pentru el. Mergi la plimbare prin zona clinicii. Nu trebuie neapărat să intri. Poți insă să o faci ca să zici “Salut”. Cine știe? Poate primiți și o bunătate.

4.Cât de confortabil e animaluțul tău cu medicul veterinar?

Examenul clinic inseamnă atingerea labuțelor, urechilor, ochișorilor și nu numai. Cu cât pacientul permite mai ușor atingerile, cu atât examenul clinic și câteodată, recoltatea de probe, e mai puțin traumatizantă. Mai treci din când în când pe la veterinar cu animăluțul tău doar la mângâiat. Fără frică de veterinar.

Eu folosesc”magnetul”. Intind mâna spre fruntea lor și îi invăț să se apropie de ea. Ei stau nemișcați, in timp ce veterinarul face examenul clinic.

Lara Joseph ,specialist dresaj, The Animal Behavior Center

4.Fă programare.

Ce te faci dacă ajungi la cabinet și e plin? Dacă nu ai o urgență, fă o programare. Ne e mult mai ușor sa vă acordăm intreagă atenție dacă ați anunțat că veniți.

Poate vouă nu vă place să așteptați deloc. Intră să anunți că ai ajuns la clinică și apoi adu-l și pe pacient. Intre timp, s-ar putea ca asistenții să fi pregatit tot pentru venirea voastră.

6. Adu cu tine un obiect de confort.

Orice îi place ei. Inteleg de ce unele animăluțe se sperie de cabinete. Mie chiar nu imi plac spitalele. Mirosurile sunt tari și diferite, iar pentru ei, mult mai intense. Simt si mirosurile pe care l-au lăsat alți pacienți de-ai noștrii in urma lor. E normal să fie agitați, e normal să hipersaliveze. Într-o anumită măsură, e normal să fie ușor defensivi. Ca să nu le mai fie frică de veterinar, i-ar ajuta o păturică sau jucăria lor favorită.

7. Alege un veterinar de care iți place cu adevarat.

Felul in care veterinarii se poartă cu animalele este foarte important.

Noi, medicii, trebuie să ne purtăm cu pacienții noștri cu grijă. În plus, este foarte important să știm ce facem.

Alege un medic veterinar căruia simți că îi pasă de animaluțul tău. Alege un om pe care il simți informat si competent. Nu te duce la un cabinet, doar pentru ca e cel mai aproape de tine. Fii selectiv si alege un medic veterinar la care si tu si animalutul tau sa mergeți incântați. Până la urmă, e vorba de binele animalului tău.

Leave a Comment