Ce faci în urgențele medicale ale animalelor?

Primul ajutor începe mereu de la iubire. Restul e simplu de învățat. In trecut, am vorbit despre răni, sângerări sau ce facem dacă nu mai poate să respire. Hai să vorbim despre urgențele medicale ale animalelor.Ce se întâmplă dacă animalutul nostru este mușcat de o albină? Sau are o insolație gravă? Sper sa nu vi se întâmple niciodată, dar dacă va fi cazul, te vei bucura că ai citit acest articol.

Să le luăm pe rând.

Primul pas. Verifică-ți telefonul.

Ai numărul veterinarul tău salvat, nu? Bun. Dacă ai o urgență, știi pe cine să suni. Nu pierde timp încercând să cauți pe Google. Medicul vostru vă cunoaște. El știe cum să vorbească cu voi și vă știe sensibilitățile. Respiră adânc și sună-l, dacă ai nevoie. Explică-i cât poți de calm ce s-a întâmplat. Animăluțul tău respiră, este conștient? O să vrea să știe unde sunteți, ce s-a întâmplat și care e situația acum. Deci, care e problema?

1.Doamna doctor, a dat mașina peste ea!

Sper să nu ți se întâmple niciodată! Dar reține,când e vorba de urgențele medicale ale animalelor, primul tău obiectiv e să nu faci rău. Dacă se întâmplă, nu o mișca prea mult. Verfică dacă respiră. Încearcă să o mangâi ușor. S-ar putea să aibă fracturi. Are răni? Sângerează? Curăță cât de bine poți, dar concentrează-te pe cum ajungi mai repede la cineva care vă ajute. Încearcă să pui presiune pe orice parte care sângerează și hai repede la veterinar! Pregătește ceva în care să-i transporți si ridică-i din cât mai puține mișcari. Mergi cu grijă și nu îi zgâltâi prea mult pe transport. Ideal ar fi să fiți doi. Cineva care să conducă si cineva care să stea lângă ea sau el.

2. Cred ca pe Aki l-a mușcat ceva. I s-a umflat capul!

Aveți albine de jur împrejur? Sau crezi că l-a mușcat o furnică? Majoritatea câinilor nu pătesc nimic de la o mușcătură. Dar dacă sunt mai multe și dacă sunt in zona capului, trebuie să poți să intervii repede. Ai in casă Claritin, Aerius sau Calmaben? Sună-l pe veterinarul tău și întreabă-l cât să îi dai. In general, doza de 2 miligrame pentru 1 kilogram poate fi folosită in siguranță pentru majoritatea câinilor.. Fii atent, s-ar putea să fie amețit după. Și e bine să știi că există câini alergici tocmai la tratamentele antialergice. Urmărește-i cu atenție după ce le dai medicamentele si vorbeste cu medicul tău. Dacă se umflă in continuare și simți că nu mai poate să respire cum trebuie, fugi la cel mai apropiat veterinar. Aveți nevoie de alt tip de ajutor.

Când e vorba de șerpi, situația e un pic diferită. În Romania, numai toxinele anumitor specii sunt periculoase. Însă acele toxine sunt foarte puternice. Fugi cu el sau ea la doctor.

Cred că s-a intoxicat.. Sau poate a fost otrăvit!

Știai că unele pipete împotriva puricilor se folosesc numai la câini? Anumite substanțe sunt extrem de toxice pentru pisici. Fii sigur că nu aplici produse cu permetrină pe pisici. Dacă cumva tu sau altcineva a greșit, spală IMEDIAT locul unde a fost pusă.

Câteodată câinii mănâncă lucruri care le fac rău. Sunt foarte curioși. Fac spume la gura, au crize sau vomită din senin? Sună imediat la veterinar! Explică-i despre ce e vorba. În unele cazuri, e bine să îi facem să vomite. In altele, din contra.

Pentru câte tipuri de toxine există, tot atât de multe tratamente sunt. Poate e de vină o pipeta pusă gresit, poate spălai pe jos cu Domestos, poate ai primit un buchet de crini frumoși. Sună-l pe veterinarul tau. Tot ce îi spui poate fi extrem de important. Respiră adânc și fii calm. Încearcă să descrii cum arată animaluțul tău acum, ce faceați inainte și oferă un context cât mai clar, ca să poți fi ajutat cât mai bine.

Urgențele medicale ale animalelor foarte rar le putem trata acasa. E foarte important să știm însă să le recunoaștem.

Urgenta caine urgenta pisoi
Rasele cu boticul turtit au mari probleme cand vine caldura. Nu ii baga in apa foarte rece, nu folosi gheata

Doamna doctor, afara sunt 40 de grade si Bruno gâfaie in continuu. Nu se mai mișcă. Cred ca a leșinat!

Câinii nu transpiră așa cum o facem noi. Ei gâfâie și eliberează căldura pe guriță, prin nasuc și lăbuțe. In general, se descurcă. Însă unele rase, in special cele cu boticul turtit, au mari probleme când e foarte cald afară. Temperatura animaluțelor noastre de companie este undeva intre 38-39.2. Când temperatura trece de 41 de grade, au nevoie de ajutor.

Du-i într-un loc cu aer condiționat. Sau în care sunt mulți curenți de aer. Pune pe ei un prosopel cu apă rece. Nu folosi gheață, nu îi pune in cada cu apă foarte rece. La contactul cu gheața, corpul se apară și ingustează vasele de sânge. Apare vasoconstricția. Căldura rămâne blocată in interior si riști să faci mai mult rău decât bine.

Alte tipuri de urgențe medicale ale animalelor

Există animaluțe care mănâncă din greșeală medicamente. Știai că Ibuprofenul este extrem de toxic pentru animale? Sau că azaleele, crinii sau bulbii de lalele sunt si ele toxice? Există animăluțe care fac din senin crize. Vrei să știi ce înseamnă primul ajutor atunci? Lasă-mi un comentariu pe blog, Instagram sau Facebook și spune-mi cum să ajut.

Vă mulțumesc pentru timp!

Leave a Comment