Ce face cățelul tău când pleci de acasă si de ce?

Câinii nostrii sunt suflete minunate. Sunt pufosi, sunt deosebit de simpatici si extrem de loiali. Le pasă profund de noi si adesea, facem, la propriu, parte din visele lor. Nu isi doresc nimic altceva mai mult pe acest Pământ decât să petreacă timp cu noi. Dar ce face cățelul tău când rămâne singur?

Din păcate, cei mai mulți dintre cațeii nostri care nu au un alt tovarăs de joacă, petrec ore lungi și insigurate pentru că noi muncim ore și mai lungi i complicate.

Ce se intampla?

Imagineaza-ți. Ai intârziat. Iti cauți agitat cheile, te imbraci repede si te duci spre usă, le spui “Pa- pa, micule!” in timp ce ușa se inchide in spatele tau si Pac!…. ai plecat. Realitatea ii izbește.

M-a lasat.

Omul asta sigur nu se mai intoarce…. O sa fiu singur.

Pentru eternitate.

Pe bune că e dramatic… e foarte dificil si pentru tine, cea care tocmai ai spălat perdelele si care, când te-ai intors acasă, le-ai găsit din nou marcate de cațelul favorit. De asemenea, e greu si pentru el, sufletul lăsat singur 10 ore pe zi, zile intregi la rand.

De ce se sperie?

Primele 30 de minute sunt cele mai dificile pentru majoritatea cățeilor. Iar pentru unii dintre ei, intreg intervalul poate fi chinuitor.

Cand nivelul stresului crește, consecutiv cresc rata respiratorie, frecvența cardiacă si nivelurile hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul.

Echipa care studiază comportamentul si bunăstarea canină in cadrul Battersea Dogs and Cats Home, din Uk, o organizație care se ocupă de studiul comportamentului câinilor si pisicilor salvați din Uk.

Ce face cățelul tău când rămâne singur? Ce fac majoritatea cățeilor: se agita si dau ture. Pot să apără “vocalizările” si “comportamentul distructiv”. Unii chiar hipersalivează. Din păcate, nu ii putem intreba ce simt atunci când noi plecăm. Dacă ar avea voce, unii dintre ei ne-ar spune că nu mai au sentiment de apartenență sau că nu mai există nimic care să ii bucure dacă noi nu suntem.

Unele animăluțe reactionează mai bine la stres . Alții pot dezvolta adevărate depresii dacă sunt lasați singuri pentru prea mult timp fără nici un mecanism de adaptare la situație.

Cum poți să ii ajuți?

Este o idee bună să iți duci câinele la o plimbare mai lungă dimineața, inainte să pleci la serviciu. Prin urmare, dacă esti vreun fel de super om care se trezește dimineața si pleacă la alergat, ia-l si pe cățel! O să iți fie recunoscutor din toate punctele de vedere.

Eu nu sunt super om. Deci nu prea alerg. Dar beau cafea.. si in loc să o beau acasă, la masă, o iau intr-un recipient de transport cu mine afară si o beau in timp de cățelul nostru isi face turele de dimineață.

Când ne intoarcem acasă, urcăm pe scari. Asadar, când inchid usa in urma mea, Nicky e deja obosit si in patuțul lui. Ma salută discret si se bagă la somn. Am senzația că e un pic recunoscator că nu il iau cu mine.

Sfaturi utile

  • Lasă-i câteva jucării in locuri strategice, ca el să aibă ce descoperi când se trezește. Dacă ii mai lasi și o recompensă, două…. Vei fi foarte iubit.
  • Mie imi plac foarte mult si jucariile tip puzzle. Ele ii țin un pic ocupați si le dau sentimentul de satisfacție atunci când ajung la mâncare. Chiar dacă nu toți sunt interesați de ele, merită incercat. Dacă le plac, vor fi innebuniți după ele.
  • Alegeți jucării interactive. Cu scai, cu un clopoțel finut poate, jucării tip puzzle, jucării Kong…
  • Dacă simtiți ca stilul de viață v-ar permite, mai luati un cățel sau un pisoi.

In unele cazuri, un câine poate invața de la altul cum să facă față stresului. Toti indivizii pot să invețe că a fi lăsăt singur nu este cel mai rău lucru din lume. Cel mai bine este să incerci să ii inveti asta când au intre 3 si 14 săptămâni. Atunci este momentul critic in care ei iși insusesc noțiuni despre socializare.

Echipa Battersea
Ce face cățelul tău cand e singur acasa? Tuturor ne trebuie un prieten. Ideal ar fi ca nimeni sa nu ramana singur acasa 10 ore pe zi, in fiecare zi.
Ideal ar fi ca nimeni sa nu ramana singur acasa 10 ore pe zi, in fiecare zi. Tuturor ne place sa avem un prieten aproape.
Dar cățelul meu plânge când e lăsăt singur

Care e cel mai bun lucru pe care poti sa il faci? Să il inveți de când e mic, mic că nu il vei părăsi niciodată . Incearcă să il arăți că te vei intoarce mereu. Cel mai bine vei reusi daca ai o abordare graduală. Lăsă-l singur la inceput câteva minute. Apoi crește treptat timpul in care lipșesti.

Si daca animăluțul tău e mai in vârstă? Incearcă să strângi la un loc toate lucrurile care ii fac placere. De exemplu: jucării, bunătăți, păturici preferate. Pune-le intr-o cutie si asează-le lânga el când pleci. Când te intorci, ia cutiuța si pune-o undeva bine. Apoi bucură-te de primire!

Cu timpul, animăluțul tău mare sau mic va căpăta mai multă incredere. Ce face cățelul tau atunci când se simte mai puternic? Devine din ce in ce mai independent si calitatea vieții tuturor se imbunătățeste considerabil.

Un ultim gând

Luați in considerare ca s-ar putea sa aveți un vecin in vârstă căreia i-ar face plăcere să iasă la plimbare cu cațelul vostru cât timp voi sunteți plecați. Trebuie să fie evident cineva in care să aveți incredere, dar chiar merită incercat.

Ar fi un lucru bun pentru cei care au nevoie de companie, pentru al vostru cațel si chiar si pentru voi, cei care munciți ore lungi si chinuitoare.

Pentru ca toți ne dorim să ne intoarcem acasă la cineva care să ne astepte zâmbind.

P.s.: Esti un parinte de cațel foarte bun! Ma bucur ca iti pasă de ce se intâmpla in sufletul lui cand pleci de acasa.

Leave a Comment