Aparatele dentare sunt și pentru câini

Dacă poate un cățel să poarte aparat dentar, eu de ce nu aș putea?

Acum vreo 6 ani, in timpul facultații, am avut o problemă. Simțeam că mă doare articulația care face legătura dintre cele 2 maxilare.

La un moment dat, m-a apucat un căscat din ală sănătos! Am deschis gura și am inchis-o. Dar urmatoarele 3 luni nu am mai putut să o deschid. Am mâncat cu paiul și am slăbit vreo 6 kilograme. A fost un moment cam trist din viața mea. Și am ajuns la concluzia că imi trebuie un aparat dentar. Nici până acum nu mi l-am pus, deși am mai avut din când in când incidente. Nu e bine deloc ce fac, știu! Am de gând anul asta să imi iau inima in dinți și să o fac.

Știai că aparatele dentare se folosesc în medicina veterinară de pe vremea când mulți români nu aveau acces la ele?

Adică din 1980. Majoritatea instrumentelelor sunt din medicina umană, dar scopul e complet diferit. Medicii veterinari nu pun aparate dentare din motive estetice, ci numai din motive funcționale.

Cel mai des, sunt folosite atunci când dinții cresc in direcția limbii. Afecțiunea se cheama “linguo-versie”. In cel mai rău caz, dinții “mușcă” din cerul gurii și mucoasă. Astfel apar rănile. Ele pot să ducă la infecții cronice sau sinusale complicate. Animalele nu mai mănâncă, nu se mai joacă.

Aparatele dentare la câini se mai folosesc și atunci când maxilarul de jos e mai scurt sau mai lung ca cel de sus. Prin urmare, fără tratament, mușcătura are de suferit. La unii câini și la unele rase, dinții de lapte nu cad. Astfel, maxilarul devine aglomerat. Apar răni și dureri.

aparatele dentare la câini
Mdea…s-ar putea sa am si eu nevoie @skitterphoto

Ce opțiuni mai există?

De obicei, problemele sunt evidente in jurul a 4-6 luni. Cea mai simplă metodă de a corecta problemele la această vârsta este tehnica mingii de cauciuc. Proprietarii sunt invătați să poziționeze mingea de cauciuc in gurița cățeilor. Dinții lor sunt maleabili la vârsta asta. Presiunea pe care o exercită mingea poate să mute dinții in poziția dorită. E nevoie insă de un proprietar tare răbdator și un câine extrem de cuminte. Eu incă nu am intâlnit pe nimeni care să iși dorească să încerce.

Dinții se mai pot pili sau extrage. Intervențiile sunt mai ieftine, insă rata complicațiilor este mare. Sunt, de asemenea, manevre dureroase. De nedorit.

Cum se pun aparatele dentare la câini?

Aparatele dentare sunt extrem de eficiente, însă pacienții trebuie să fie sănătoși tun. Este important să poată trece pentru anestezie și radiografii repetate.

Durează în jur de 60-90 de minute pentru a-l amplasa. Proprietarii trebuie să-i spele pe dinți și să folosească antiseptice orale.

Partea minunată este ca e nevoie de câteva săptămâni sau luni pentru un aparat dentar să iși facă treaba. Cavitatea orala a câinilor se maturizează mai repede. Iar migrația dinților dupa scoaterea lui este mult, mult mai lentă decât in cazul nostru.

Cine o face?

Veterinarii din Europa pot să se inscrie la Scoala Europeana pentru Studii Veterinar Avansate. Câtiva specialiști de la noi din țară au început să participe și ei. Echipa de la Vetmed Uni, universitatea de medicina veterinară din Viena, este condusă chiar de un medic veterinar român. El este unul dintre singurii specialiști acreditați la nivel european din Romania. I-am văzut in acțiune, sunt tare buni și foarte profesioniști.

Te surprinde că și animalele pot să poarte aparate dentare? Sunt extrem de greu de pus din cauza faptului că există atât de multe rase. Fiecare rasă este caracterizată de o formă a capului diferită. Însă se poate. Și este de lăudat că există soluții pentru câinii noștrii care reduc durerea și care dau rezultate atât de bune. Ma duc sa-mi pun si eu….

Leave a Comment