De ce au unele animăluțe respirația urât mirositoare?

L-ai pupa mai des, dar parcă îi miroase gura cam urât, nu? Și tu crezi că animăluțul tău are respirația urât mirositoare? Mm..Imi pare rău. Hai să vedem care este motivul cel mai des intâlnit și cum poți să îl ajuți

De ce îi miroase gura? Pentru că nu se spală pe dinți!

Nici nu ar putea, are nevoie de ajutorul tău. Nu știu dacă știai deja, însă trebuie să începem să îi spălam pe dinți. Boala paradontală este cel mai des întâlnită afecțiune la animalele noastre de companie. Toți suferă de asta, mai mult sau mai puțin.

Trebuie să le spălăm pe dinți. În gura lor, ca și în a noastră, există bacterii. Ele creează compuși sulfuroși. Si sunt responsabile de mirosul neplăcut. Dacă nu îi curățăm, în timp, apare inflamația. Apoi reacția gingivală. Ai văzut vreodată o linie roșie deasupra dinților lor? Aia este! Noi îi spune gingivită și poate fi de mai multe feluri.

De ce e așa important?

Inflamația înseamnă mai departe durere. Netratată, se transformă apoi în rană. Animalele câteodată nu mai vor să mestece. Încep să prefere mâncarea umedă. Această mâncare are un ph diferit, care poate face ca problema să fie mai gravă. Câteodată, pacienții noștrii ajung să își piardă dinții.

Bacteriile din gură circula in tot corpul. În tubul digestiv si nu numai. Ele ajung foarte ușor direct in inimă, prin circulația venoasă. Astfel, animaluțele noastre ale căror respirație miroase urât, pot să devină cardiace. În cel mai rău caz, bacteriile bucale pot să ducă la abcese pe ficat, infecții ale osului sau generalizate.

La ce să fii atent?

 • Respirația urât mirositoare
 • Depozite galbene sau maro pe dinți
 • Gingii umflate, roșii sau sângerande
 • Salivează mai mult
 • Nu prea mai vrea să mestece
 • Dinți lipsă

De ce ai nevoie?

 • Periuțe speciale pentru ei
 • Pastă de dinți specială, fără îndulcitori
 • Soluții de pus in apă ca viața să vă fie mai ușoară
 • Un pic de răbdare

Spală-i pe dinți

Cel mai bine începi când sunt mici. Câinii mici au 28 de dinți de lapte. Ei ar trebui să fi ieșit toți pe la 8 săptămâni. Când ajung la 6 luni, dinții se schimbă. Până atunci, e foarte bine să-i fi obișnuit deja cu spălatul pe dinți. Există periuțe speciale de căței, pe care le pui pe index. Pur si simplu, îi periezi cu partea texturată. Orice periuța mică, cu peri moi, poate fi folosită. Folosește pasta dentară pentru câini, fară îndulcitori.

Du-i la controale periodice.

Cu cât îi speli pe dinți mai des si mai bine, cu atât o să va fie mai bine. Du-i la doctor și roagă-l să ii verifice. Ca și stomatologii, și noi avem o hârtie specială care ne spune dacă animăluțul tau are probleme pe care nu le vedem cu ochii liberi.

Poate nu reușesti să îl speli zilnic. Dar asta nu înseamnă că nu sunt soluții pentru respirația urât mirositoare. Există recompense speciale de ros. Există si prafuri pe care le pui în apă sau în mâncare. Verifică însă cu medicul vostru care sunt mai bune. Nu toate produsele sunt create egal si nu toate ajută la fel. Dacă problemele sunt mai mari, medicul iti va recomanda soluții. Una dintre ele este detartrajul. Se fac și la animale, alături de extracții dentare, intervenții chirugicale, chiar si aparate dentare.

Medicul tau iți va face toate recomandarile pentru investigatii, analize si tipul de anestezie. Fii atent la ele, sunt foarte importante pentru siguranța animaluțului tău.

Pe măsura ce îmbătrânim, cu toții avem nevoie de “service” mai des. Câinii și pisoii au nevoie de controale dentare de cel puțin 2 ori pe an. Și, de fiecare dată în plus, când observi unul din semnele de mai sus, mergi cu el la medic.

Speranța lor de viață crește

Da! A-i spăla pe dinți poate fi un pic mai complicat la început. Și e bine să îi inveți de când sunt mici. Dar hai sa recapitulăm avantajele:

 1. Speranța lor de viață crește, in medie, cu 2 ani! Hey! E ceva!
 2. Veți petrece mai puțin timp și bani la veterinar.
 3. Vă veți putea concentra mai mult pe ce vă place vouă: fie că e joacă în parc sau că vorbim de pupici de dimineață.

Mulțumesc frumos pentru timpul tău!

Să aveți o zi frumoasă! Dacă ai întrebări, mă găsești pe Facebook și Instagram. Pregătesc un ceva special despre dințisori, stay tunned!

Leave a Comment